4 min read

De eerste plons in Hallum: Water uit de Hallumervaart drinkbaar?

De eerste plons in Hallum: Water uit de Hallumervaart drinkbaar?

Het is zover: het zwembad in Hallum opent weer zijn deuren! Terwijl families zich verzamelen voor de eerste plons en kinderlijke opwinding de lucht vult, bereiden wij ons voor om iets heel speciaals te delen. Wij gaan namelijk het water van de Hallumervaart testen op vervuiling en smaak. 'De eerste plons' is een feestelijk moment. Dit betekent niet alleen dat het vernieuwde zwembad is geopend, maar het is ook de perfecte gelegenheid voor ons bij PureAqua om onze toewijding aan zuiver drinkwater te benadrukken. 

 

Hallum: De thuisbasis van PureAqua

Hallum is een historisch radiaal terpdorp dat al enkele eeuwen voor het begin van de jaartelling op een kwelderrug ontstond. In de 11de eeuw werd de zeedijk, die ten noorden van de dorpen van Ferwerderadeel werd opgeworpen, verbonden met de terp. Vandaag de dag is Hallum, met meer dan 2800 inwoners, een van de grootste dorpen in de gemeente Noardeast-Fryslân. De buurtschappen Fiifhuzen en Hallumerhoek vallen ook onder Hallum. Hier, in dit charmante dorp, is PureAqua gevestigd.

In de tijd van de terpen strekte zich naar het oosten een groot hoogveengebied uit, dat bij overstromingen en hevige regenval veel water kon bergen. Echter, in de latere Middeleeuwen werd dit veen afgegraven voor turf, waardoor de waterberging niet langer mogelijk was. Destijds was het riviertje de Súdle nog niet één doorgaande rivier van Leeuwarden tot Dokkum, omdat er tussen Burdaard en Bartlehiem (waarschijnlijk het hoogste gedeelte van het veen) geen verbinding was.

PureAqua is trots om zijn wortels in Hallum te hebben, een dorp met een rijke geschiedenis en een diepgewortelde band met waterbeheer. Ons bedrijf zet zich in voor het leveren van zuiver drinkwater, geïnspireerd door de historische watermanagementpraktijken van deze regio.

 

Friesland en water

Friesland is dé provincie voor watersport! Beekjes, kanalen, meren, sloten, singels... de lijst is eindeloos, want in Friesland hebben we meer woorden voor water dan voor brood. Dat is logisch, aangezien we al eeuwenlang met water om moeten gaan. We houden de zee op afstand, bevaren de waterwegen, springen met fierljeppen over sloten en vinden steeds nieuwe manieren om droog te blijven. Water is zowel onze bondgenoot als onze tegenstander, al zo lang we ons kunnen herinneren.

 

De Kwaliteit van de Friese Wateren

De waterkwaliteit in Friesland is de laatste tijd veel in het nieuws geweest, vooral door de hoge concentraties PFAS die zijn gemeten in de Jelsumer Feart en Lytse Feart (GGD Fryslân, 2024). Volgens de GGD is de hoeveelheid PFAS die je via kraanwater binnenkrijgt klein, maar is dat acceptabel? PFOA, PFOS en GenX zijn enkele soorten PFAS die nadelig zijn voor de gezondheid. Of je ziek wordt van PFAS hangt af van hoeveel je over tijd binnenkrijgt. Bekende gezondheidseffecten van PFAS zijn onder andere: nadelige invloed op de leverfunctie en het immuunsysteem, verhoging van het cholesterolgehalte, schade aan de voortplanting en ontwikkeling van het ongeboren kind (lager geboortegewicht). Twee vormen van kanker (nier- en zaadbalkanker) worden in verband gebracht met langdurige blootstelling aan hoge concentraties PFAS (GGD Fryslân, 2024).

Veel water in de natuur van Friesland voldoet niet aan de Europese normen voor waterkwaliteit. Ons water bevat te veel pesticiden, meststoffen en andere schadelijke stoffen. In het voorjaar wordt water te snel afgevoerd, waardoor we in tijden van droogte water tekort komen. Dit is slecht voor planten en dieren, want water is de bouwsteen van onze natuur. Zeldzame planten verdwijnen en weidevogels kunnen geen bodemdiertjes meer vinden in de droge grond, aldus Natuurmonumenten (Natuurmonumenten, 2024). Wil je hier actie tegen ondernemen? Teken dan deze petitie.

Gelukkig controleert Wetterskip Fryslân regelmatig de waterkwaliteit in ons werkgebied. Ze meten onder andere de aanwezigheid van gewasbeschermingsmiddelen, chloride, nutriënten (meststoffen), watertemperatuur, kwaliteit van zwemwater en ecologische waterkwaliteit. De resultaten van deze metingen in het oppervlaktewater vind je op deze pagina.

 

Is het water van de Hallumervaart drinkbaar?

PureAqua heeft de waterkwaliteit van de Hallumervaart getest met een TDS-meter om de hoeveelheid opgeloste stoffen in het water te meten. Hoewel deze meting niet precies aangeeft welke verontreinigingen aanwezig zijn, toont het wel aan dat de concentratie opgeloste stoffen hoger is dan in water van betere kwaliteit. Binnenkort zullen we deze resultaten delen in deze blog. 

Ondanks deze bevindingen durven wij met ons systeem dit water veilig te drinken. Met behulp van omgekeerde osmosefiltratie transformeren wij het vervuilde water, dat normaal gesproken ziekte zou kunnen veroorzaken, tot zuiver drinkwater. In de onderstaande video zie je hoe onze collega Taeke Pieter De Jong het water van de Hallumervaart omzet in zuiver drinkwater en geniet van een glas heerlijk water.

 

 

Hoe zit het met de kwaliteit van ons zwemwater?

In Friesland kunnen we genieten van zwemmen op maar liefst 34 officieel aangewezen locaties. Hoewel de Hallumervaart hier niet bij hoort, zijn er genoeg plekken om een verfrissende duik te nemen. Tijdens het zwemseizoen, van 1 mei tot 1 oktober, neemt onze provincie elke twee weken watermonsters op deze plekken. We controleren op de aanwezigheid van fecale bacteriën en blauwalgen, die ziektes kunnen veroorzaken.

Benieuwd naar de actuele zwemwaterkwaliteit? Kijk dan op www.zwemwater.nl en ontdek waar je zorgeloos kunt zwemmen!

 

Zuiver water uit je eigen kraan?

Terwijl we genieten van ons frisse, heldere Nederlandse drinkwater, is het belangrijk om even stil te staan bij de onzichtbare elementen die we niet direct waarnemen. Stoffen als PFAS, medicijnresten en pesticiden vormen een verborgen realiteit in ons water, iets wat we niet kunnen negeren. Gelukkig kunnen we, met de juiste technologie, zoals omgekeerde osmose, en een bewuste houding, zorgen dat ons water niet alleen zuiver oogt, maar ook daadwerkelijk zuiver is. Benieuwd naar de kwaliteit van jouw water? Vraag gratis een TDS meter aan en ontdek het zelf!

 

 

We vertrouwen vaak op onze openbare watervoorzieningen, maar helaas kunnen er toch nog schadelijke elementen zoals PFAS, zware metalen, chloor en medicijnresten in ons water belanden. Een thuiswaterfiltersysteem, zoals 'The Source', kan deze ongewenste stoffen effectief verwijderen. Zorg dat het water dat je drinkt echt schoon is.

 

 

Een uitnodiging voor een zuiver glas water

We nodigen iedereen in Hallum van harte uit om langs te komen bij PureAqua en kennis te maken met onze passie voor waterkwaliteit. Proef een glas heerlijk zuiver water of geniet van een kopje thee, gezet met het puurste water, en ontdek zelf hoe goed zuiver water kan smaken. Naast onze omgekeerde osmosesystemen bieden we complete oplossingen voor waterbehandeling, zoals ontkalkmachines en andere systemen. Heeft u vragen over water? Kom dan langs, wij helpen u graag verder!

Ontwerp zonder titel-2